Ziemniaki zapiekane z masłem i boczkiem to proste i smaczne danie doskonałe na wiele okazji.
Składniki:
- 200g Boczku gotowanego OKRASY
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- Świeża natka pietruszki
- Szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i osusz. Posmaruj olejem, zawiń w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C prze ok. 50 minut. Po upieczeniu natnij każdy ziemniak wzdłuż, wydrąż środek, tak aby nie naruszyć skórki, połącz farsz razem z masłem, dopraw pieprzem i solą, a następnie wypełnij ziemniaki przygotowanym nadzieniem. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę, kiedy będzie już zrumieniony posyp nim przygotowane ziemniaki. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i delektuj się smakiem.