Żeberka wieprzowe w sosie BBQ

Świeżyzna Opis

Żeberka wieprzowe to część wieprzowiny charakteryzująca się wysoką zawartością białka. Nie brakuje w nich również witaminy B6 odpowiedzialnej za przemianę aminokwasów, tłuszczów i węglowodanówWysokiej jakości mięso w połączeniu z jednym z najbardziej aromatycznych sosów, czyli Barbecue tworzy idealną kompozycję smakową. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efektem finalnym z pewnością zaskoczysz swoich gości.  

 

Składniki: 

  • 1 kg Żeberek wieprzowych Extra

     

  • 500 g pomidorów z puszki  
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka miodu  
  • 4 ząbki czosnku 
  • łyżki octu winnego 
  • 3 ½ łyżki cukru trzcinowego  
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 
  • Szczypta: gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku.  
  • Świeży rozmaryn dla dekoracji  

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie zacznij od sporządzenia marynaty, odpowiednie składniki i proporcję sprawią, że Twoja potrawa zyska wyśmienity aromat. Bazą do sosu są pomidory, należy je zmiksować na gładką masę, następnie dodaj 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę miodu, po 3 łyżki sosu sojowego oraz octu winnego, 3 ½ łyżki cukru trzcinowego i na koniec 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj. 
  2. Pasek żeberek podziel na mniejsze paski, pamiętając o tym, aby były podobnej wielkości. 
  3. Mięso dokładnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na kilka godzin.  
  4. Zamarynowane mięso przełóż na grill, rozgrzany do około 200 °C. Jeśli chcesz, aby żeberka były soczyste, grilluj je około 25 minut zmieniając strony od czasu do czasu.