Żeberka wieprzowe to część wieprzowiny charakteryzująca się wysoką zawartością białka. Nie brakuje w nich również witaminy B6 odpowiedzialnej za przemianę aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów. Wysokiej jakości mięso w połączeniu z jednym z najbardziej aromatycznych sosów, czyli Barbecue tworzy idealną kompozycję smakową. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efektem finalnym z pewnością zaskoczysz swoich gości.
Składniki:
- 1 kg Żeberek wieprzowych Extra
- 500 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu winnego
- 3 ½ łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- Szczypta: gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku.
- Świeży rozmaryn dla dekoracji
Przygotowanie:
- Przygotowanie zacznij od sporządzenia marynaty, odpowiednie składniki i proporcję sprawią, że Twoja potrawa zyska wyśmienity aromat. Bazą do sosu są pomidory, należy je zmiksować na gładką masę, następnie dodaj 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę miodu, po 3 łyżki sosu sojowego oraz octu winnego, 3 ½ łyżki cukru trzcinowego i na koniec 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Pasek żeberek podziel na mniejsze paski, pamiętając o tym, aby były podobnej wielkości.
- Mięso dokładnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Zamarynowane mięso przełóż na grill, rozgrzany do około 200 °C. Jeśli chcesz, aby żeberka były soczyste, grilluj je około 25 minut zmieniając strony od czasu do czasu.