Tarta w wersji wytrawnej- z kiełbasą i cukinią

Zapraszamy w kulinarną podróż do… Francji.

Zwyczajne składniki kupione w każdym sklepie mogą zmienić się w prawdziwe dania kuchni francuskiej”- słowa autorki książek kulinarnych- Juli Child.

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Farsz:

  • 2 szt. Kiełbasy Śląskiej Świeżyzna

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 150 g ulubionego żółtego sera
  • Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie tarty zacznij od bazy, czyli ciasta. Połącz potrzebne składniki, pamiętając o tym, aby masło było schłodzone, kiedy ciasto będzie już gotowe, odłóż je do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkuj i przełóż do formy, wcześniej posmarowanej masłem, dzięki temu ciasto nie powinno przywierać podczas pieczenia. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 10 minut. W tym czasie pokrój składniki na farsz: kiełbasę, cukinię oraz posiekaj drobno cebulę. Chwilę podsmaż, aby wydobyć aromat składników. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka ze śmietaną, dodaj ulubiony żółty ser oraz dopraw solą i pieprzem według uznania. Wcześniej podsmażone składniki, przełóż na spód tarty, zalej całość masą z jajek, śmietany i sera. Piecz przez 35 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia możesz wierzchnią warstwę tarty posypać serem. Bon appétit!