Świąteczne pierniczki

Świeżyzna Opis

Pierniczki świąteczne– chyba ciężko bez nich wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia.
Podczas pieczenia cały dom wypełnia się cudownym korzennym aromatem. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smakiem domowych wypieków.

 

   

Składniki 

  • 3 szklanki mąki tortowej 
  • 200 g masła 
  • 170g cukru pudru 
  • 70 g gorzkiej czekolady 
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao 
  • 1 szklanka miodu 
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 
  • 1 jajko 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. W misce zmieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników.

2. W małym garnku rozpuść masło oraz dodaj pokruszoną czekoladę i miód, delikatnie podgrzej, tak aby składniki się ze sobą połączyły.

3. Odstaw do przestudzenia, następnie dodaj jajko i za pomocą miksera połącz ze sobą mokre i suche składniki. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 40 min.

4. Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm. Za pomocą foremek wytnij pierniczki i przełóż je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Piecz w temperaturze 180 °C przez około 8-9 min. Gotowe pierniczki zostaw do wystygnięcia i wtedy udekoruj.