Pierniczki świąteczne– chyba ciężko bez nich wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia.
Podczas pieczenia cały dom wypełnia się cudownym korzennym aromatem. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smakiem domowych wypieków.
Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 200 g masła
- 170g cukru pudru
- 70 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 1 szklanka miodu
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. W misce zmieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników.
2. W małym garnku rozpuść masło oraz dodaj pokruszoną czekoladę i miód, delikatnie podgrzej, tak aby składniki się ze sobą połączyły.
3. Odstaw do przestudzenia, następnie dodaj jajko i za pomocą miksera połącz ze sobą mokre i suche składniki. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 40 min.
4. Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm. Za pomocą foremek wytnij pierniczki i przełóż je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piecz w temperaturze 180 °C przez około 8-9 min. Gotowe pierniczki zostaw do wystygnięcia i wtedy udekoruj.