Świąteczna rolada boczkowa

Świeżyzna Opis

Rolada boczkowa znakomicie sprawdzi się na ciepło, jak i na zimno jako znakomita domowa wędlina do kanapek. Szczególną popularnością cieszy się w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Gotuj razem z nami i wypełnij swój dom aromatem tradycji.

Składniki:

  • 1,5 kg boczku surowego EXTRA

 

  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku suszonego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • żurawina oraz marchewka do dekoracji
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Wewnętrzną stronę boczku posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie natrzyj majerankiem oraz posyp solą i pieprzem.

2. Całość zwiń w ciasny rulon oraz zwiąż delikatnym sznurkiem.

3. Tak przygotowaną roladę natrzyj musztardą francuską, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 70-80 minut w temperaturze 180 °C

4. Nie krój mięsa od razu, odczekaj około 15-20 minut, aby się wystudziło. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. żurawiną lub duszoną marchewką.