Schab pieczony w boczku i musztardzie to proste w przygotowaniu danie, ale zarazem efektowne. Mięso dzięki otoczce z boczku zachowa swoją naturalną soczystość i nabierze delikatnego aromatu wędzenia. Dodatek musztardy francuskiej podkreśli naturalne walory smakowe wieprzowiny. Schab wieprzowy jest zaliczany do mięs z niską zawartością tłuszczy, dlatego z powodzeniem możesz go łączyć z nieco tłustszym boczkiem wędzonym. Delikatny schab i intensywny w smaku boczek tworzą idealny duet kulinarny, który zachwyci Ciebie i Twoich najbliższych.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości Świeżyzna
- 150 g cienkich plastrów boczku wędzonego Świeżyzna
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
1.Dopraw mięso solą i pieprzem, czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim schab, tak przyprawione mięso posyp suszonym majerankiem, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na kilka godzin.
2.Zamarynowane mięso zawiń w cienkie plastry boczku. Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oleju, a następnie przełóż do niego schab.
3.Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut. W międzyczasie zmieszaj ze sobą dwie łyżki musztardy francuskiej z jedną łyżką miodu. Tak przygotowaną glazurą posmaruj mięso mniej więcej w połowie pieczenia.
4.Podawaj z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami i surówką.