Quesadille z kurczakiem

Wybierz się w kulinarną podróż do Meksyku.

Przepis na Quesadille z kurczakiem.

Składniki:

  •  400 g filetu z kurczaka Świeżyzna

  • 1 cebula
  •  1 papryka pokrojona w kostkę
  •  200 g kukurydzy z puszki
  •  300 g żółtego sera
  •  2 łyżki masła
  •  4 duże tortille

 

Marynata:

  •  2 ząbki startego czosnku
  •  ½ łyżeczki pikantnej papryki
  •  1 łyżeczka papryki słodkiej
  •  ½ łyżeczki oregano
  •  ½ łyżeczki curry
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty, dodaj pokrojonego w cienkie paski kurczaka i odłóż do lodówki na ok. 30 min. Na patelnie dodaj masło i podsmaż kurczaka razem z pokrojoną cebulą (smaż około 5 min). Podsmażonego kurczaka i cebulę przełóż do miski. Na dużej patelni rozpuść odrobinę masła i przełóż placek tortilli, ułóż na nim pozostałe produkty, wraz z kurczakiem. Całość przykryj drugą tortillą i smaż około 2-3 min, aż placek się zrumieni, a ser rozpuści. Przewróć tortillę na drugą stronę, dodaj odrobinę masła i smaż do momentu zrumienienia. Gotową tortillę przełóż na talerz i pokrój jak pizzę.

Najlepiej smakuje z salsą ze świeżych pomidorów.