Wybierz się w kulinarną podróż do Meksyku.
Przepis na Quesadille z kurczakiem.
Składniki:
- 400 g filetu z kurczaka Świeżyzna
- 1 cebula
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 200 g kukurydzy z puszki
- 300 g żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 4 duże tortille
Marynata:
- 2 ząbki startego czosnku
- ½ łyżeczki pikantnej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty, dodaj pokrojonego w cienkie paski kurczaka i odłóż do lodówki na ok. 30 min. Na patelnie dodaj masło i podsmaż kurczaka razem z pokrojoną cebulą (smaż około 5 min). Podsmażonego kurczaka i cebulę przełóż do miski. Na dużej patelni rozpuść odrobinę masła i przełóż placek tortilli, ułóż na nim pozostałe produkty, wraz z kurczakiem. Całość przykryj drugą tortillą i smaż około 2-3 min, aż placek się zrumieni, a ser rozpuści. Przewróć tortillę na drugą stronę, dodaj odrobinę masła i smaż do momentu zrumienienia. Gotową tortillę przełóż na talerz i pokrój jak pizzę.
Najlepiej smakuje z salsą ze świeżych pomidorów.