Składniki:
- Na 1 omlet:
- 200g kiełbasy Podwawelskiej lub Toruńskiej
- 2 jajka
- ½ pomidora do dekoracji
- ½ cebuli
- 1 łyżka startego sera żółtego
- sól i pieprz
- szczypiorek
- odrobina masła do smażenia
Przygotowanie:
Odseparuj żółtka od białek, następnie białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli żółtko oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość ubij na gładką masę.
Gdy białka się ubiją stopniowo, ciągle miksując dodajemy roztrzepane widelcem żółtka oraz odrobinę soli i pieprzu. Miksujemy na gładką masę.
Na patelni podsmaż cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą, następnie przełóż do miseczki.
Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smażymy na wolnym ogniu około 3 minut. Gdy spód omletu się zrumieni, na wierzchu układamy podsmażoną kiełbasę z cebulką. Posypujemy serem i smażymy jeszcze około 2 minuty na wolnym ogniu. Przygotowany omlet proponujemy podawać w towarzystwie pokrojonych w kostkę pomidorów oraz ulubionych ziół. Smacznego.