Puszysty omlet z kiełbasą i pomidorami

Świeżyzna Opis

Składniki:

  • Na 1 omlet:
  • 200g kiełbasy Podwawelskiej lub Toruńskiej

  • 2 jajka
  • ½ pomidora do dekoracji
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka startego sera żółtego
  • sól i pieprz
  • szczypiorek
  • odrobina masła do smażenia

Przygotowanie:

Odseparuj żółtka od białek, następnie białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli żółtko oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość ubij na gładką masę.

Gdy białka się ubiją stopniowo, ciągle miksując dodajemy roztrzepane widelcem żółtka oraz odrobinę soli i pieprzu. Miksujemy na gładką masę.

Na patelni podsmaż cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą, następnie przełóż do miseczki.

Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smażymy na wolnym ogniu około 3 minut. Gdy spód omletu się zrumieni, na wierzchu układamy podsmażoną kiełbasę z cebulką. Posypujemy serem i smażymy jeszcze około 2 minuty na wolnym ogniu. Przygotowany omlet proponujemy podawać w towarzystwie pokrojonych w kostkę pomidorów oraz ulubionych ziół. Smacznego.