Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym

Świeżyzna Opis

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym, czyli smaczna inspiracja na obiad bazujący na mięsie kulinarnym wieprzowym, które teraz znajdziesz jeszcze w niższej cenie.

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wieprzowego

     

  • 1 starta cebula 
  • 1 jajko 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • kilka liści świeżej bazylii 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki mąki  
  • 3 łyżki startego parmezanu  
  • 1 ząbek czosnku  
  • ½ bagietki 
  • pieprz i sól

Przygotowanie: 

1.Do mielonego mięsa, dodaj startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę oraz liście bazylii. Dodaj jajko, następnie dopraw całość solą i pieprzem.  

2.Z mięsa uformuj średnich rozmiarów kuleczki, obtocz w mące i smaż na oliwie do momentu zrumienienia. Kiedy pulpeciki nabiorą już koloru, dodaj posiekane pomidory z puszki i delikatnie je przypraw według uznania.  

3.Całość smaż do momentu aż większość płynu odparuje. Bagietkę pokrój na grubsze kromki i na osobnej patelni podsmaż wraz z oliwą i czosnkiem. Pulpeciki z sosem posyp startym parmezanem i podawaj wraz z bagietką.