Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym, czyli smaczna inspiracja na obiad bazujący na mięsie kulinarnym wieprzowym, które teraz znajdziesz jeszcze w niższej cenie.
Składniki:
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 starta cebula
- 1 jajko
- 1 puszka krojonych pomidorów
- kilka liści świeżej bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- ½ bagietki
- pieprz i sól
Przygotowanie:
1.Do mielonego mięsa, dodaj startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę oraz liście bazylii. Dodaj jajko, następnie dopraw całość solą i pieprzem.
2.Z mięsa uformuj średnich rozmiarów kuleczki, obtocz w mące i smaż na oliwie do momentu zrumienienia. Kiedy pulpeciki nabiorą już koloru, dodaj posiekane pomidory z puszki i delikatnie je przypraw według uznania.
3.Całość smaż do momentu aż większość płynu odparuje. Bagietkę pokrój na grubsze kromki i na osobnej patelni podsmaż wraz z oliwą i czosnkiem. Pulpeciki z sosem posyp startym parmezanem i podawaj wraz z bagietką.