Pizza rollsy

Świeżyzna Opis

Klasyczne danie typu finger food, czyli coś, co możemy zjeść bez użycia sztućców.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

  • 150 g Salami BOOMERANG

  • 150 g startego żółtego sera
  • 150 ml gęstego sosu pomidorowego

Drożdże pokrusz i posyp cukrem, dodaj 2 łyżki mąki i 3-4 łyżki letniej wody. Wymieszaj składniki i odstaw, aby drożdże mogły wyrosnąć. W osobnej misce zmieszaj ze sobą pozostałą część mąki oraz dodaj sól. Drożdżowy zaczyn powinien być już gotowy, połącz go z mąką, wodą oraz oliwą. Formuj ciasto, energicznie zagniatając (docelowo powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od dłoni). Gotowe ciasto odstaw na około godzinę, aby podwoiło objętość. Rozwałkuj ciasto i podziel na dwie części, każdą z części posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż plasterki salami BOOMERANG i posyp serem. Zawiń każdy kawałek, tak aby powstał rulon. Potnij ciasto w paski o szerokości ok. 4 cm. Rollsy ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 200 °C, przez około 20 min. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!