Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka Świeżyzna.
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka startego czosnku
- 400 ml pomidorów z puszki
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka pasty garam masala
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pierz dla smaku
- Pęczek świeżej kolendry
Marynata:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 4 ząbki startego czosnku
- Sok z połowy cytryny
- ½ łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka pasty garam masala
- ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki suszonej kolendry
Przygotowanie kurczaka Tikka Masala zacznij od zmieszania wszystkich składników marynaty. Pokrój kurczaka w kostkę grubości ok. 5 cm. Przełóż mięso do marynaty i odstaw do lodówki na min. 60 minut. Kawałki mięsa nabijamy na szpikulce do szaszłyków i przekładamy na grilla lub po prostu smażymy. Jeśli wybieramy opcje smażenia: patelnie rozgrzewamy, wlewamy 2 łyżki oleju, smażymy ok. 1 minuty na każdej ze stron- tak aby zamknęły się pory, a potem zmniejszamy ogień. Jeśli mięso grillowaliśmy, przekładamy je na rozgrzaną patelnię. Dodajemy mielony kokos, migdały, czosnek oraz kmin rzymski i aby przyprawy nabrały aromatu smażymy przez chwilę. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki i dusimy wszystko pod przykryciem ok. 10 min. Pod koniec gotowania dodajemy masło, sok z cytryny, śmietanę i zostawiamy na małym ogniu jeszcze na około 5 min. Wykładamy porcję na talerz i posypujemy świeżo posiekaną kolendrą. Jako dodatek polecamy ryż lub chlebek Naan.