Kurczaka Tikka Masala w stylu indyjskim

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka Świeżyzna.

     

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 400 ml pomidorów z puszki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka pasty garam masala
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pierz dla smaku
  • Pęczek świeżej kolendry

Marynata:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki startego czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka pasty garam masala
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry

Przygotowanie kurczaka Tikka Masala zacznij od zmieszania wszystkich składników marynaty. Pokrój kurczaka w kostkę grubości ok. 5 cm. Przełóż mięso do marynaty i odstaw do lodówki na min. 60 minut. Kawałki mięsa nabijamy na szpikulce do szaszłyków i przekładamy na grilla lub po prostu smażymy. Jeśli wybieramy opcje smażenia: patelnie rozgrzewamy, wlewamy 2 łyżki oleju, smażymy ok. 1 minuty na każdej ze stron- tak aby zamknęły się pory, a potem zmniejszamy ogień. Jeśli mięso grillowaliśmy, przekładamy je na rozgrzaną patelnię. Dodajemy mielony kokos, migdały, czosnek oraz kmin rzymski i aby przyprawy nabrały aromatu smażymy przez chwilę. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki i dusimy wszystko pod przykryciem ok. 10 min. Pod koniec gotowania dodajemy masło, sok z cytryny, śmietanę i zostawiamy na małym ogniu jeszcze na około 5 min. Wykładamy porcję na talerz i posypujemy świeżo posiekaną kolendrą. Jako dodatek polecamy ryż lub chlebek Naan.