Karkówka zapiekana z pomidorkami koktajlowymi

Świeżyzna Opis

Karkówka wieprzowa to sycące mięso o znacznej zawartości potasu (307 mg), który jest niezbędnym mikroskładnikiem utrzymującym równowagę elektrolitową organizmu, bierze również udział w procesie pracy mięśni. Odpowiednio przyrządzona zachowa swoją naturalną soczystość i smak.  

Składniki:

  • 500 g  Karkówki wieprzowej bez kości 

     

  • 2 czerwone cebule 
  • 300 g pomidorków koktajlowych 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 ½ łyżki przyprawy do karkówki 
  • 150 ml ketchupu pikantnego 
  • 4 łyżki wody 
  • Świeży rozmaryn 

Przygotowanie:

1.Karkówkę pokrój w plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Zmieszaj ze sobą przyprawę do karkówki, 2 łyżki oliwy oraz 100 ml ketchupu. W tak przygotowanej marynacie obtocz mięso i zostaw w lodówce min 8 godzin.  

2.Po upływie czasu potrzebnego do zamarynowania mięsa, przygotuj naczynie żaroodporne. Zacznij od posmarowania dna masłem, następnie ułóż kolejno: mięso, cebulę pokrojoną w plastry oraz pomidorki koktajlowe. Na koniec wymieszaj ze sobą 50 ml ketchupu z 4 łyżkami wody i zalej całość. Proponujemy dodać również świeże gałązki rozmaryny, doskonale komponuje się z mięsem.

3.Mięso przykryj i piecz w temperaturze 180 °C przez około 50 min.