Karkówka wieprzowa to sycące mięso o znacznej zawartości potasu (307 mg), który jest niezbędnym mikroskładnikiem utrzymującym równowagę elektrolitową organizmu, bierze również udział w procesie pracy mięśni. Odpowiednio przyrządzona zachowa swoją naturalną soczystość i smak.
Składniki:
- 500 g Karkówki wieprzowej bez kości
- 2 czerwone cebule
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 ½ łyżki przyprawy do karkówki
- 150 ml ketchupu pikantnego
- 4 łyżki wody
- Świeży rozmaryn
Przygotowanie:
1.Karkówkę pokrój w plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Zmieszaj ze sobą przyprawę do karkówki, 2 łyżki oliwy oraz 100 ml ketchupu. W tak przygotowanej marynacie obtocz mięso i zostaw w lodówce min 8 godzin.
2.Po upływie czasu potrzebnego do zamarynowania mięsa, przygotuj naczynie żaroodporne. Zacznij od posmarowania dna masłem, następnie ułóż kolejno: mięso, cebulę pokrojoną w plastry oraz pomidorki koktajlowe. Na koniec wymieszaj ze sobą 50 ml ketchupu z 4 łyżkami wody i zalej całość. Proponujemy dodać również świeże gałązki rozmaryny, doskonale komponuje się z mięsem.
3.Mięso przykryj i piecz w temperaturze 180 °C przez około 50 min.