Jak prawidłowo mrozić mięso?

Świeżyzna Opis

Mrożenie jedzenia to doskonały sposób na przechowywanie produktów, które mamy w zanadrzu. Prawidłowo zamrożone mięso, pieczywo, czy warzywa nie raz ratują nasz obiad z opresji. Warto zapamiętać kilka zasad, które zagwarantują niezmienną świeżość, poniżej przybliżymy te najważniejsze.

📌 Zanim wybrany produkt umieścisz w lodówce, pamiętaj o tym, aby był schłodzony lub całkowicie zimny.

📌 Nigdy nie zamrażaj produktów, które już raz zostały odmrożone. Wielokrotne rozmrażanie sprzyja rozwojowi bakterii, które nie działają pozytywnie na jedzenie.

📌 Opakowanie, w którym żywność zostanie zamrożona, powinno zawierać jak najmniej powietrza. Najlepiej sprawdzi się pakowanie próżniowe, jednak jest to uwarunkowane od odpowiedniego sprzętu, jeśli nie posiadamy takowego urządzenia, wystarczy pamiętać, aby do środka nie dostało się powietrze.

📌 Zawsze pisz datę, kiedy produkt został umieszczony w zamrażarce. Dla ułatwienia przygotowaliśmy schemat, jak długo można mrozić mięso:
⦁ wołowina – do 12 miesięcy,
⦁ dziczyzna – do 9 miesięcy,
⦁ jagnięcina – do 10 miesięcy,
⦁ wieprzowina – do 6 miesięcy,
⦁ drób – do 6 miesięcy,

⦁ cielęcina – do 12 miesięcy.

📌 Regularnie sprawdzaj zawartość zamrażarki, w pierwszej kolejności wykorzystaj produkty, które znajdują się w zamrażarce najdłużej, w ten sposób unikniesz marnowania jedzenia.
Jeśli chodzi o kwestię samego rozmrażania, najlepiej jest przygotować mięso dzień wcześniej, aby samo nabrało temperatury wskazującej na całkowite rozmrażanie.
Nigdy nie rozmrażaj jedzenia za pomocą wody, umieszczając w mikrofali!  Taki sposób na pewno nie będzie gwarancją udanej potrawy.