Schab to delikatna i szlachetna część wieprzowiny, niska zawartość tłuszcz sprawia, że idealnie pasuje do różnego rodzaju potraw dietetycznych. To popularne mięso można przyrządzić na wiele sposobów, zaczynając od klasycznego schabowego po delikatne mięso w ulubionym sosie. Nasza propozycja to soczysty grillowany schab z kością. Wystarczy najwyższej jakości mięso dostępne w sieci naszych sklepów.
- 4 plastry schabu z kością Świeżyzna
- 1 cebula pokrojona w plastry
Marynata:
- 6 łyżek oleju roślinnego
- ½ łyżeczki jabłkowego octu winnego
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- ½ łyżeczki papryki słodkiej papryki
- szczypta ostrej mielonej papryki
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki sezamu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Schab umyj i delikatnie rozbij tłuczkiem, tak aby plastry nie były grubsze niż 2 cm.
2. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki potrzebne do marynaty. Schab dokładnie obtocz w marynacie. Cebulę pokrój w grubsze plastry, następnie w naczyniu układaj na przemian: plaster schabu, plaster cebuli. Tak przygotowane mięso odłóż do lodówki na min. 3 godziny, aby wszystkie aromaty przeniknęły do mięsa.
3.Kiedy mięso jest już gotowe, zdejmij cebulę i posyp każdy plaster schabu sezamem. Mięso grilluj z dwóch stron po około 7 min na każdą stronę.