Grillowany schab z kością

Świeżyzna Opis

Schab to delikatna i szlachetna część wieprzowiny, niska zawartość tłuszcz sprawia, że idealnie pasuje do różnego rodzaju potraw dietetycznych. To popularne mięso można przyrządzić na wiele sposobów, zaczynając od klasycznego schabowego po delikatne mięso w ulubionym sosie. Nasza propozycja to soczysty grillowany schab z kością. Wystarczy najwyższej jakości mięso dostępne w sieci naszych sklepów. 

 

  • 4 plastry schabu z kością  Świeżyzna 

     

  • cebula pokrojona w plastry   

Marynata: 

  • 6 łyżek oleju roślinnego  
  • ½ łyżeczki jabłkowego octu winnego 
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny  
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej papryki  
  • szczypta ostrej mielonej papryki 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 2 łyżki sezamu  
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

1. Schab umyj i delikatnie rozbij tłuczkiem, tak aby plastry nie były grubsze niż 2 cm.

2. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki potrzebne do marynaty. Schab dokładnie obtocz w marynacie. Cebulę pokrój w grubsze plastry, następnie w naczyniu układaj na przemian: plaster schabu, plaster cebuli. Tak przygotowane mięso odłóż do lodówki na min. 3 godziny, aby wszystkie aromaty przeniknęły do mięsa.

3.Kiedy mięso jest już gotowe, zdejmij cebulę i posyp każdy plaster schabu sezamem. Mięso grilluj z dwóch stron po około 7 min na każdą stronę.