Golonko pieczone

Świeżyzna Opis

Sposobów na przyrządzenie tej części wieprzowiny jest bardzo wiele, my natomiast zachęcamy do przygotowania golonki według naszego przepisu. Tak przygotowane mięso zachowa swoją naturalną soczystość oraz zyska delikatny orientalny aromat.

Składniki:

  • 2 golonki z kością Świeżyzna

  • 1 kostka rosołowa
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • kminek
  • szczypta imbiru
  • chilli
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

1. Zagotuj około 2 litr wody, dodaj marchewkę, por, seler, pietruszkę oraz przyprawy takie jak: kostkę rosołową, łyżeczkę majeranku, kminek, ziele angielskie, liście laurowy, goździki i obrane ząbki czosnku.

2. Całość wraz z golonkami gotuj około 70 min. Docelowo mięso powinno delikatnie odchodzić od kości, ale nie powinno być rozgotowane.

3. Przygotuj wywar składający się z: sosu sojowego, imbiru, chilli i posiekanych ząbków czosnku.

4. Golonki umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowaną marynatą. Piecz w temperaturze 180°C ok. 40 min. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami.