Schab to miękka i soczysta część wieprzowiny, niska zawartość tłuszcz sprawia, że idealnie pasuje do różnego rodzaju potraw dietetycznych. Mięso schabu szczególnie polecamy na świąteczny stół. Pieczony schab w całości doskonale komponuje się ze świeżymi owocami khaki.
- 1 kg schabu bez kości Świeżyzna
- 2 świeże owoce khaki
- 1½ łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki majeranku
- ½ łyżeczki papryki słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Umyj schab oraz osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie natrzyj mieszanką przypraw: pieprzu, soli, papryki, majeranku oraz oliwy z oliwek.
Odstaw do lodówki na około 1,5 do zamarynowania.
2. Po wyjęciu schabu z lodówki zrób w nim nacięcia, a następnie umieść w ich pocięte w plastry owoce khaki.
3. Tak przygotowane mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, na spód naczynia wlej 100 ml. Wody, dzięki temu schab zachowa swoją naturalną soczystość oraz nie będzie wysuszony.
4. Schab wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez ok. 1 godzinę.
(0,5 kg mięsa wymaga 30 minut pieczenia).
5. Po upieczeniu pozostaw schab do lekkiego wystygnięcia, a następnie podaj z ulubionymi dodatkami.