Bułeczki świnki

Świeżyzna Opis

 

Bułeczki świnki to przepis na kreatywne gotowanie. 

Dzieci to zdecydowanie najbardziej wymagający konsument, dlatego warto szukać coraz to nowych potraw, które zostaną zjedzone z apetytem, ale i zaskoczą wizualnie każdego niejadka.  

Jeśli połączymy kreatywny pomysł z produktami najwyższej jakości, to sukces mamy gwarantowany! 

Po najwyższej jakości Paróweczki Szlacheckie, niezbędne do przygotowania tego dania  zapraszamy do sieci naszych sklepów.  

Składniki:

  • 5 Paróweczek Szlacheckich Świeżyzna 

      

  • ½ ml mleka  
  • 30 g masła 
  • 90 ml wody 
  • 2 szklanki mąki 
  • 10 g drożdży  
  • 1,5 łyżki cukru  
  • 1 jajko 
  • Spora szczypta soli 
  • Łyżka rodzynek   

     

 

Przygotowanie: 

1.Zacznij od przyrządzenia ciasta, lekko podgrzej mleko oraz wodę, dodaj cukier, drożdże, 3 łyżki mąki, a następnie dokładnie wymieszaj i odstaw w cieple miejsce na min. 20 min.  

2.Kiedy zakwas delikatnie wyrośnie, dodaj białko jajka, pozostałą część mąki oraz masło (powinno być miękkie, ale nie płynne). Całość dokładnie wymieszaj. 

3.Tak przygotowaną bazę na bułeczki, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na minimum godzinę.  Po upływie tego czasu podziel ciasto na równe części (powinno wyjść około 8 sztuk).  

4.Paróweczki Szlacheckie przekrój na połowę oraz odetnij krawędzie, które później posłużą za uszy świnki. Rozwałkuj delikatnie ciasto na szerokość parówki, a następnie delikatnie zawiń parówkę w ciasto, tak alby na wierzchnia część bułeczki była dobrze widoczna parówka. 

5. Nadaj swojej świnko-bułeczce ostatnie rysy. Nos wytnij za pomocą rureczki do napojów, z odciętej części parówki uformuj uszy, a z rodzynek zrób oczy.  

6. Bułeczki posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 25 min.