Aromatyczny krem z dyni

Świeżyzna Opis

Złota polska jesień to czas okazałego wysypu wspaniałych warzyw i owoców. Najbardziej rozpoznawalnym symbolem jesieni jest przede wszystkim dynia, która coraz chętniej pojawia się w naszych jadłospisach i zyskuje sobie coraz to nowych fanów. Łączy w sobie znakomite właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Miąższ dyni zawiera wiele witamin, takich jak A, E i K oraz C czy witaminy z grupy B. Decydując się na krem z dyni, warto wybrać najbardziej klasyczną odmianę, czyli lekko okrągłą o intensywnym pomarańczowym lub ciemnożółtym kolorze. Delikatna dynia znakomicie sprawdzi się z mocno wędzonym boczkiem, podanym w formie pieczonego chipsa.  

Składniki:

  • 500 g miąższu dojrzałej dyni  
  • Kila plasterków boczku wędzonego  

     

  • 2 duże bataty 
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1, 5 litra bulionu
  • ½ szklanki mleczka kokosowego 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • ½ łyżeczki imbiru 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • pieprz, sól do smaku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 
  • 4 łyżki prażonych pestek dyni 
  • 2 łyżki prażonego sezamu  
  • Świeży koperek i cebulka do dekoracji 

Przygotowanie:

1.Dynie pokrój na cztery części, wydrążony miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Bataty, marchewkę oraz dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

2.Posiekaną cebulę razem z czosnkiem podsmaż w garnku o grubym spodzie, kiedy cebula z czosnkiem się zeszkli, dodaj marchew, bataty oraz dynię. Całość lekko podsmaż, a następnie zalej bulionem oraz dodaj przyprawy. Tak przygotowaną zupę gotuj do momentu aż warzywa staną się miękkie, następnie zmiksuj całość oraz dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze kilka minut. 

3.W między czasie upraż pestki dyni na suchej, teflonowej patelni, przełóż na talerz i odstaw do przestygnięcia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w odstępach plastry boczku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 7 minut, aż staną się chrupiące. Całość zupy możesz udekorować świeżym koperkiem.